Ambita Puls 

Puls på eiendomsmarkedet - trender, tanker &  teknologi. 

close
Publisert av Ambita
18. desember 2018

Byggebransjen står overfor flere store digitaliseringsinitiativer. Et av dem er forenkling av byggesøknadsprosessen. Nå lanseres en helt ny tjeneste som skal gjøre det enklere å sende inn byggesøknader til offentlig forvaltning.  

Byggesøknaden.no er en ny digital tjeneste som nå lanseres i Norge. Løsningen er utviklet for profesjonelle aktører som regelmessig sender inn byggesøknader. Målet er å forenkle byggesøknadsprosessen slik at man enkelt kan søke og innhente nødvendig informasjon, og deretter sende inn søknader digitalt - alt i en løsning.   

Komplekse byggesøknader

Hvert år utarbeides nærmere 90 000 byggesøknader i Norge, og disse søknadene blir stadig mer komplekse. En digital løsning vil bira til å heve kvaliteten i søknaden og sikre at nødvendig dokumentasjon er på plass ved innsendelse. 

-Vi vet i dag at en stor andel av byggesøknadene som sendes inn til kommunen har feil eller mangler. Ifølge tall fra KS, Kommunesektorens organisasjon, er det mangler i mellom 40-60 % av søknadene som sendes inn. Her er forbedringspotensialet stort, sier Dag Øyvind Lien, kundeansvarlig i teknologiselskapet Ambita.

Digitalisering gir færre feil

-Boligbransjen har lenge ønsket seg en enklere og mer digital tilnæring til søknadsprosessen. Ved å digitalisere prosessene vil kvaliteten på søknadene gå opp, og søknadsprosessen enklere. I en søknadsprosess handler mye om innhenting av informasjon, kartgrunnlag og data fra forskjellige informasjonskilder.  Ambita har blant annet gjort denne prosedyren enklere, forklarer Lien.  

Byggesoknaden

 

Registrer meg for Byggesøknaden

Bedrifter som er interessert kan nå registrere seg for bruk av Byggesøknaden. Tidlige brukere får blant annet tilgang på prosjektverktøy og digital nabovarsling.  Byggesøknaden utvikles kontinuerlig med stadig mer innhold og ny funksjonalitet. 

Flere områder i byggenæringen kan digitaliseres

Det er eiendomsteknologiselskapet Ambita som står bak løsningen sammen med Norconsult Informasjonssystemer (NOiS). Ambita er spesialisert på digitaliseringsløsninger for eiendomsbransjen og bruker eiendomsdata som base i sine tjenester. 

- Vår ambisjon på litt lengre sikt er å forbedre arbeidsprosessene gjennom hele verdikjeden til eiendomsutviklerne. Det vil si at vi ser muligheter til å tilby tjenester innen alt fra tomteanalyse, forvaltning, drift og vedlikehold, og helt til eiendommen selges. Vi samarbeider tett med våre kunder og analyserer hvordan de bruker eiendomsdata i sine arbeidsmetoder, slik at prosessene flyter sømløst. Vårt perspektiv er å se på hele byggeprosjektet fra A til Å for å identifisere hvor vi kan tilføre verdi. Ambita sitter på en unik datakilde med strukturert data, som gir oss muligheten til å etablere arbeidsbesparende løsninger, og levere gode tjenester til kundene våre, sier Lien.

Lien sammenligner fremgangsmåten med en boliglånssøknad, hvor alt går automatisk.

– Banken henter inn all informasjon, som skattesedler og lønnslipper, uten at prosessen røres av menneskehender i det hele tatt. Det er den tankegangen vi nå implementerer i den digitale byggeprosessen, sier han.

 

Lang erfaring med informasjonstjenester for eiendomsbransjen

Ambita har lang erfaring med å effektivisere informasjonsflyt med eiendomsrelatert informasjon. Selskapet har lenge hatt fokus på byggebransjen, hvor flere og flere nå ser verdien av digital nabovarsling, digitaliserte byggesøknader og smarte data til bruk i fagsystemer.

Ambita står blant annet bak Norges største informasjonstjeneste for eiendomsinformasjon Infoland. Tjenesten tilbyr eiendomsinformasjon i ett enkelt søk, og forenkler arbeidet med å innhente informasjon i forbindelse med et boligsalg eller byggeprosjekt.

-Til syvende og sist handler dette om å gjøre eiendomsutvikling og bolighandel enklere og tryggere. Det håper vi at disse løsningen kan bidra med, avslutter Lien.

 

FAKTA

Ambita er et ledende teknologiselskap som leverer digitaliseringsløsninger for eiendomsmarkedet. Tusenvis av brukere benytter Ambitas tjenester hver dag i forbindelse med bolighandel eller byggeprosjekter. Selskapet, som tidligere het Norsk eiendomsinformasjon, er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Ambita sitter på et unikt datagrunnlag, og står bak en rekke løsninger som sikrer en effektiv og åpen bolighandel i Norge. Selskapet ble etablert i 1987, og har hovedkontor i Oslo.

 

 

Relaterte innlegg:

eiendomsutvikling

Kartdata til byggeprosjektet - noen tips som kan gjøre prosjekteringen enklere

I planlegging av større byggeprosjekter er det viktig å ha tilgang på presis og riktige kartdata. Kartdataen brukes blan...

eiendomsutvikling

Byggebransjen digitaliseres - nå kommer digitale byggesøknader

Byggebransjen er på full fart inn i en digitalisert hverdag. En stadig større del av eiendomsutviklingsprosjektene utnyt...

digital bolighandel eiendomsutvikling

Infoland fortsatt størst på eiendomsinformasjon

Infoland har gjennom mange år vært den ledende tjenesten for eiendomsinformasjon i Norge. Fortsatt er Infoland den vikti...