Skip to content
Ambita15.mar.2022 08:03:173 min read

Kartdata og avansert 3D-grafikk tilgjengelig for alle

Eiendomsbransjen har den siste tiden gjennomgått en aldri så liten data-revolusjon.  Aldri før har detaljerte kartdata og 3D-modeller vært så tilgjengelig som nå. Med få tastetrykk man hente ut avanserte terrengmodeller og kartdata fra hele landet.  

Bruk av 3D gir nye og spennende muligheter til å visualisere og skape engasjement rundt et byggeprosjekt. I dag kan arkitekter med få tastetrykk laste ned ferdig genererte modeller av terreng og eksisterende bygg, og jobbe videre med detaljene.

3D-modeller-bloggpost

– Utviklingen betyr at boligkjøpere i stadig større grad vil få mulighet til å oppleve sin fremtidige bolig virtuelt. Visningen av nye prosjekter kan foregå via 3D-teknologi, og man vil ha mulighet til å gi tilbakemeldinger til eiendomsutviklerne på planløsninger, solforhold eller plasseringer i landskapet før boligen er oppført, forklarer Dag Øyvind Lien, ansvarlig for eiendomsutvikling i teknologiselskapet Ambita AS.

3D-teknologi vil også gi store gevinster i en plan- og byggeprosess der prosjekter skal godkjennes av kommunen, eller er ute på høring. Se for deg at man kan vurdere utviklingsprosjektet gjennom VR-briller eller få tilsendt informasjon som viser i detalj hvordan eiendomsprosjektet kommer til å se ut. Dette vil bidra til å skape gode diskusjoner og ikke minst redusere konfliktnivå og misforståelser.

Enkel tilgang på 3D-modeller

Det er ikke lenger kostbart eller tidkrevende å utvikle prosjekter i 3D. 3D-modellene får du bestilt og levert via Infoland.no.  Terrenget er modellert fra nøyaktige høydelaserdata, og bygningene er basert på de mest nøyaktige FKB-data. Flybilder (ortofoto) draperes over modellen og gir en naturtro modell. Arkitekten kan enkelt hente ut 3D-data på aktuelle områder der utbyggingen skal finne sted. 3D-modellene visualiserer eksisterende bebyggelse og terreng, og gjør det enkelt å jobbe videre med plassering av nye bygg og konsepter. Med 3D-data kan du altså visualisere både dagens situasjon og en fremtidig situasjon i området, sier Lien.

Dag Øyvind web sq

Med 3D-data kan du altså visualisere både dagens situasjon og en fremtidig situasjon i området.  

Dag Øyvind Lien, ansvarlig for eiendomsutvikling i Ambita

 

Relevante bruksområder er vurdering av sol/skygge-forhold i et område, hvordan bygget påvirker omgivelsene eller hvordan bygget blir seende ut i forhold til en topp eller bunn i terrenget. Det samme gjelder også i urbane omgivelser. Skal du bygge et høyt hus eller en blokk, kan du illustrere dette bygget i modellen, manøvrere rundt, og visualisere hvordan det blir seende ut fra alle kanter. Se demo av hvordan du bestiller på nett her. 

3D-dataene kan brukes til BIM prosjektering (Building Information Modeling) og fungerer i ulike tegneverktøy som f.eks. ArchidCAD / Autocad. 

 

Fra papir til 3D-data

Teknologioptimisme til tross, fortsatt er det mange eiendomsprosjekter som foreligger på papir, og mange viktige avgjørelser tas på grunnlag av papirbaserte prosjekttegninger. 3D-data er imidlertid på full fart inn i eiendomsbransjen, og gir alle parter en mer realistisk tilnærming til byggeprosjektet enn tidligere. Det gir store tidsbesparelser og bedre forutsetninger for å ta avgjørelser.

Vi tror at de som er tidlig ute med å adaptere 3D vil få store konkurransefordeler i kampen om kundene. Dette handler til syvende og sist om å skape gode rammer for prosjektet og høy kvalitet i leveransene. Kundene vil få en god forståelse av hva man skal kjøpe og hvordan eiendomsprosjektet kommer til å se ut i nabolaget. Ved å involvere dem tidlig og ha god dialog underveis, får man fornøyde kunder, konstaterer Lien.  

 

Fagwebinar

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan bruke 3D visualisering i dine prosjekter? Delta på et av våre fagwebinarer, og lær mer.

Kontaktperson: Dag Øyvind Lien, dol@ambita.com, tlf 913 92 185

 

  • Kartdata og 3D-modeller bestilles direkte på Infoland.no - Norges ledende tjeneste for eiendomsinformasjon.
  • 3D-modellene kan brukes i de fleste eksisterende CAD-programmer. De leveres i de mest brukte formatene (dwg, ifc, sketchup, 3ds, collada, esri). Kartdata-tjenestene er utviklet i samarbeid med 
    Geodata AS.
  • Ambita er et eiendomsteknologiselskap som står bak flere sentrale løsninger for eiendomsbransjen, blant annet digital tinglysing for bedrifter på etinglysing.no, innsending av digitale byggesøknader på Byggesøknaden.no - og boligens digitale servicehefte, Boligmappa.no. 

RELATERTE INNLEGG