Ambita Puls 

Puls på eiendomsmarkedet - trender, tanker &  teknologi. 

close
Publisert av Ambita
09. juni 2020

Eiendomsbransjen har den siste tiden gjennomgått en aldri så liten data-revolusjon.  Aldri før har detaljerte kartdata og 3D-modeller vært så tilgjengelig som nå. Med få tastetrykk man hente ut avanserte terrengmodeller og kartdata fra hele landet.  

Bruk av 3D gir nye og spennende muligheter til å visualisere og skape engasjement rundt et byggeprosjekt. I dag kan arkitekter med få tastetrykk laste ned ferdig genererte modeller av terreng og eksisterende bygg, og jobbe videre med detaljene.

3D-modeller-bloggpost

– Utviklingen betyr at boligkjøpere i stadig større grad vil få mulighet til å oppleve sin fremtidige bolig virtuelt. Visningen av nye prosjekter kan foregå via 3D-teknologi, og man vil ha mulighet til å gi tilbakemeldinger til eiendomsutviklerne på planløsninger, solforhold eller plasseringer i landskapet før boligen er oppført, forklarer Dag Øyvind Lien, ansvarlig for eiendomsutvikling i teknologiselskapet Ambita AS.

3D-teknologi vil også gi store gevinster i en plan- og byggeprosess der prosjekter skal godkjennes av kommunen, eller er ute på høring. Se for deg at man kan vurdere utviklingsprosjektet gjennom VR-briller eller få tilsendt informasjon som viser i detalj hvordan eiendomsprosjektet kommer til å se ut. Dette vil bidra til å skape gode diskusjoner og ikke minst redusere konfliktnivå og misforståelser.

Enkel tilgang på 3D-modeller

Det er ikke lenger kostbart eller tidkrevende å utvikle prosjekter i 3D. 3D-modellene får du bestilt og levert via Infoland.no.  Terrenget er modellert fra nøyaktige høydelaserdata, og bygningene er basert på de mest nøyaktige FKB-data. Flybilder (ortofoto) draperes over modellen og gir en naturtro modell. Arkitekten kan enkelt hente ut 3D-data på aktuelle områder der utbyggingen skal finne sted. 3D-modellene visualiserer eksisterende bebyggelse og terreng, og gjør det enkelt å jobbe videre med plassering av nye bygg og konsepter. Med 3D-data kan du altså visualisere både dagens situasjon og en fremtidig situasjon i området, sier Lien.

Dag Øyvind web sq

Med 3D-data kan du altså visualisere både dagens situasjon og en fremtidig situasjon i området.  

Dag Øyvind Lien, ansvarlig for eiendomsutvikling i Ambita

 

Relevante bruksområder er vurdering av sol/skygge-forhold i et område, hvordan bygget påvirker omgivelsene eller hvordan bygget blir seende ut i forhold til en topp eller bunn i terrenget. Det samme gjelder også i urbane omgivelser. Skal du bygge et høyt hus eller en blokk, kan du illustrere dette bygget i modellen, manøvrere rundt, og visualisere hvordan det blir seende ut fra alle kanter. Se demo av hvordan du bestiller på nett her. 

3D-dataene kan brukes til BIM prosjektering (Building Information Modeling) og fungerer i ulike tegneverktøy som f.eks. ArchidCAD / Autocad. 

iStock-1083716996

 

Fra papir til 3D-data

Teknologioptimisme til tross, fortsatt er det mange eiendomsprosjekter som foreligger på papir, og mange viktige avgjørelser tas på grunnlag av papirbaserte prosjekttegninger. 3D-data er imidlertid på full fart inn i eiendomsbransjen, og gir alle parter en mer realistisk tilnærming til byggeprosjektet enn tidligere. Det gir store tidsbesparelser og bedre forutsetninger for å ta avgjørelser.

Vi tror at de som er tidlig ute med å adaptere 3D vil få store konkurransefordeler i kampen om kundene. Dette handler til syvende og sist om å skape gode rammer for prosjektet og høy kvalitet i leveransene. Kundene vil få en god forståelse av hva man skal kjøpe og hvordan eiendomsprosjektet kommer til å se ut i nabolaget. Ved å involvere dem tidlig og ha god dialog underveis, får man fornøyde kunder, konstaterer Lien.  

 

Fagwebinar

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan bruke 3D visualisering i dine prosjekter? Delta på et av våre fagwebinarer, og lær mer.

Se våre webinarer og meld meg på

Kontaktperson: Dag Øyvind Lien, dol@ambita.com, tlf 913 92 185

 

  • Kartdata og 3D-modeller bestilles direkte på Infoland.no - Norges ledende tjeneste for eiendomsinformasjon.
  • 3D-modellene kan brukes i de fleste eksisterende CAD-programmer. De leveres i de mest brukte formatene (dwg, ifc, sketchup, 3ds, collada, esri). Kartdata-tjenestene er utviklet i samarbeid med 
    Geodata AS.
  • Ambita er et eiendomsteknologiselskap som står bak flere sentrale løsninger for eiendomsbransjen, blant annet digital tinglysing for bedrifter på etinglysing.no, innsending av digitale byggesøknader på Byggesøknaden.no - og boligens digitale servicehefte, Boligmappa.no. 

Relaterte innlegg:

digitalisering eiendomsdata kommunale tjenester

Verdifulle eiendomsdata til hodebry

Ifølge viderebruksdirektivet skal alle markedsaktører ha tilgang til offentlige data. Men er det slik i praksis?

digitalisering endringsledelse

Kan krisen endre eiendomsmarkedet for godt?

Det er snart fire måneder siden Koronaviruset traff oss. Mye er endret, og sjelden har vi vel lært så mye om oss selv og...

digitalisering eiendomsutvikling byggesøknad

Digitaliserer vekk feil og mangler

Byggebransjen står overfor flere store digitaliseringsinitiativer. Et av dem er digitale byggesøknader. Tjenesten Bygges...