Ambita Puls 

Puls på eiendomsmarkedet - trender, tanker &  teknologi. 

close
Publisert av Eirik Vigeland
08. juli 2019

Den nye avhendingsloven ble vedtatt på Stortinget 16. mai. Regjeringens intensjon er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter. Selv om alle er enig om at intensjonen er god, er det stor uenighet om endringene vil oppfylle intensjonen slik det ligger nå. Men uavhengig av hvordan det vil slå ut i praksis når endringene trer i kraft, er det allerede klart at loven vil få store utilsiktede positive utslag for en helt annen bransje: Avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på mange år.

De fleste mener at ansvarstyngden vil svinge fra kjøper til selger. Inntil nå har man nemlig hatt anledning til å selge en brukt bolig «som den er». Terskelen for å kalle noe et vesentlig avvik som kan utløse erstatning, har ligget på omtrent 5 % av kjøpesum.

Det betyr at selger ikke har hatt gode insentiver til å innhente omfattende dokumentasjon om boligens faktiske tekniske tilstand.

I den nye avhendingsloven fjernes muligheten til å selge «som den er». Det vil gi selgere sterke insentiver til å dokumentere boligens tilstand for å redusere egen risiko. Norges Eiendomsmeglerforbund og Huseiernes Landsforbund har vært blant aktørene som har trukket frem dette. Det er godt nytt for alle seriøse håndverkere som driver godt dokumentasjonsarbeid.

Under en høring i forkant var det flere som påpekte at brukte boliger uten mangler ikke finnes, og at det er svært vanskelig å få sjekket og kontrollert alt før et salg; Man kan ikke åpne taket for å finne ut «hvordan taket er bygget opp» eller rive veggen for å finne ut «hva som er bak flisene på badet».

Vel, seriøse håndverkere dokumenterer arbeidet sitt. De viser hva som er bak flisene, bak membranen og bak gipsen. De tar bilder underveis, lager oversikt over materialer og samler FDV.

Med den nye avhendingsloven vil forbrukere i større grad etterspørre dokumentasjon på arbeidet. Det vil nemlig lønne seg når boligen skal selges. Det er godt nytt for de seriøse, kvalifiserte, skattebetalende håndverkerne som dokumenterer. Da reduserer vi svart arbeid og fjerner useriøse aktører ved hver eneste eiendomstransaksjon.

 

 Eirik Vigeland
Markedssjef i Boligmappa

Kronikken sto opprinnelig på trykk i Klassekampen.

Relaterte innlegg:

digital bolighandel

Bolighandelen blir mer digitalisert

Bolighandelen i Norge blir i stadig større grad digitalisert, og Norge er blant de land som er kommet aller lengst i Eur...

etinglysing digital bolighandel

Meglerbransjen har mye å tjene på digital tinglysing

Flere meglerforetak ser nå på muligheten med å forenkle eiendomsoppgjøret. Et meglerforetak som ligger langt fremme med ...

digital bolighandel

Digipost gjør Boligmappa tilgjengelig for 1,7 millioner brukere

Idag kan brukere av Digipost motta fakturaer, kvitteringer, post fra det offentlige og mye mer i sin digitale postkasse....